sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kiri kohti kesäkuntoa - Paleo Kickstart alkaa!

Saadakseni olemukseni vähärasvaisemmaksi olen päättänyt kokeilla pikadieettiä, josta luin Kaisa Jaakkolan blogista. Kyse on Charles Poliquinin lanseraamasta Paleo kickstartista. Se kestää 55 päivää ja jakautuu Jaakkolan mukaan seuraavasti:

- Ensimmäiset 14 päivää ultrapuhdasta paleoruokaa: proteiinin- ja rasvanlähteitä ja vihanneksia
- 15. päivä on täysin vapaa – syö mitä haluat
- Seuraavat 10 päivää kuten alussa, mutta lisätään marjoja kahdelle aterialle ja tästä lähtien joka viides päivä syödään vapaa ateria
- Seuraavien 10 päivän aikana lisätään hedelmä yhdelle aterialle
- Seuraavien 10 päivän aikana lisätään bataattia yhdelle aterialle
- Viimeisten 10 päivän aikana lisätään riisiä tai quinoaa yhdelle aterialle

Jos syön sopivan kokoisia annoksia, rasvan pitäisi karista ja useimmilla tulla tilalle rasvatonta massaa. Tämä edellyttää, että aineenvaihdunta on kunnossa ja teen samalla sopivasti kuormittavaa punttitreeniä, joka rakentuu pitkälti isojen perusliikkeiden varaan.

Ensimmäisessä vaiheessa vedetään pääasiassa proteiinia ja pupunruokaa. Tämä 14 päiväinen aloitus on äärimmäisen tärkeä ja tulisi tehdä hyvin kurinalaisesti. "Elimistö alkaa polttaa rasvaa ensisijaisena energianlähteenä, kun insuliinitaso pidetään alhaalla 14 vuorokauden ajan. Nyrkkisääntö on: syö kaikkea mikä on joskus lentänyt, uinut tai kävellyt tai tullut lentäneestä tai uineesta eläimestä (munat, mäti) sekä vihreää ja muita vihanneksia jokaisella aterialla. Lihojen ja kalojen ei tarvitse olla vähärasvaisia, vaan voit suosia esimerkiksi 15 % rasvaa sisältävää jauhelihaa, lammasta, possua, lohta, pallasta ja makrillia."

Ainoa poikkeus epäluolamiesmäiseen sapuskaan on proteiinijauhe, joko hera- tai riisiproteiini. Itse vedän ensinmainittua palautumisjuomassa ja tarvittaessa muutenkin proteiinilisänä. Merkki on Star Nutrition Whey80, jossa ei pitäisi olla soijaa mukana lainkaan.

Ensimmäisen 14 vuorokauden aikana myös keinomakeutusaineet jätetään pois, vain kunnon stevia on sallittu.

Maitotuotteet ovat pannassa ensimmäiset kaksi viikkoa, poislukien kahvin kanssa otettava pienehkö määrä vispi- tai kuohukermaa.

Vettä pitää juoda paljon, 2-4 litraa päivässä vartalosi koosta riippuen. Aion pitää ainakin aluksi jonkinlaista kirjanpitoa myös juomastani veden määrästä.

Proteiinia syödään tosi paljon kickstartin aikana. Miehille sopiva määrä on vähintään kolme grammaa jokaista painokiloa kohden. Minulle, vajaat 82-kiloiselle se tarkoittaa 245 grammaa proteiinia joka päivä. Hurja määrä, se on 50% enemmän mitä olen alkuvuoden aikana syönyt - ja olen sentään ollut proteiinipitoisella ruokavaliolla!

Proteiini jaetaan tasaisesti kaikille aterioille, joita pitäisi  tulla 4-6 päivittäin. Ohjeiden mukaan jokaisella aterialla tulisi syödä 100-300 grammaa lihaa/kalaa/mereneläviä/kanaa/kalkkunaa, niin oikea proteiinimäärä tulee täyteen. Tästä huolimatta jatkan sapuskojen kirjaamista tieteellisen mielenkiinnon vuoksi.

Näiden ohjeiden lisäksi olen päättänyt myös hifistellä lisäravinteiden kanssa. Siitä lisää tuonnempana.

Ei kommentteja: